Ove moralne dvojbe naizgled nemaju veze s djelima Ivane Brlić Mažuranić. No dublje promišlajući, njezina se djela itekako dotiču ovakvih vrsta prijepora.

Zadatak je namijenjen učenicima viših razreda srednje škole i studentima.

 

 

Obećanje umirućem na pustom otoku

 Zamislite da ste samo vi i još jedan putnik preživjeli potonuće broda i da ste se nekako uspjeli dovući do pustog otok. Taj drugi putnik je teško ranjen i na samrti je. Kaže vam da će vam reći gdje je sakrio ogromno blago od više trilijuna dolara ako mu obećate da ćete sve to blago uložiti u neku egzotičnu svrhu, na primjer, donirati organizaciji koja proučava neku rijetku vrstu gliste ili pronalazi smještaj za odlutale kanarince. Taj čovjek umre, vas spase i vi pronađete to blago. Nitko nikada neće doznati što ste obećali umirućem na pustom otoku tako da vaše neispunjenje obećanja ne može oslabiti instituciju obećanja u društvu. Što trebate učiniti? Koji je etički ispravan postupak u takvim okolnostima? Trebate li održati obećanje i sve te trilijune dolara uložiti u proučavanje te rijetke vrste gliste ili trebate prekršiti obećanje i te novce uložiti u neku drugu svrhu koja će u neusporedivo većoj mjeri uvećati količinu sreće u svijetu, na primjer, u suzbijanje gladi u zemljama trećeg svijeta ili u otvaranje novih radnih mjesta u zemljama u tranziciji ili u neku sličnu svrhu?

 

 

 

 

Hitni trakt

a) Zamislite da ste liječnik na hitnoj pomoći i da vam dovezu šest ljudi teško ozlijeđenih u prometnoj nesreći. Svi su životnoj opasnosti i umrijet će svaki kojemu ne pomognete u sljedećih sat vremena. Međutim, jedan pacijent je posebno teško ozlijeđen i, da bi preživio, potrebna mu je složena operacija koja bi trajala više sati. Ozljede ostalih pet pacijenata, iako teške i opasne, vrlo su jednostavne i možete ih brzo i jednostavno sanirati. U blizini nema drugih liječnika ni bolnica. Dakle, situacija je takva da možete ili spasiti jednoga, u kojem bi slučaju ostalih pet umrlo, ili spasiti petoricu, u kojem bi slučaju jedan umro? Što biste učinili, spasili petoricu ili jednoga?

b) Međutim, zamislite sada naizgled vrlo sličnu situaciju; liječnik ste na odjelu i imate pet pacijenata kojima su zatajili razni vitalni organi i koji će umrijeti tijekom dana ako im se ne transplantiraju odgovarajući organi. Jednome treba srce, drugome jetra, itd. Donatora nema, tako da vaši pacijenti sigurno neće dočekati jutro. S druge strane, na odjelu imate i potpuno zdravog čovjeka koji je došao obaviti nekakav rutinski pregled zbog zaposlenja. Ako biste tog čovjeka na prijevaru uspavali i povadili mu organe potrebne za živote ostalih pacijenata, spasili biste pet života. Žrtvovali biste jednoga da biste spasili petoricu; omjer je isti kao i prvome slučaju. Stoga biste i u drugom slučaju trebali žrtvovati jednoga da biste spasili petoricu. Postoji li relevantna razlika između prvog i drugog slučaja?1


1 Boran Berčić: „Filozofija“, Zagreb: Ibis grafika, 2012., str.140-141